søndag den 19. juni 2011

Den samlede tur i Syd- og Mellemamerika

Fem måneder på farten i tre forskellige lande blev det til. 30 forskellige steder med hver deres charme – nogle mere end andre – men alle specielle og anderledes med hver deres minde. Her er den samlede liste, hvis du overvejer et smut til Panama, Costa Rica eller Argentina.


Panama City – Casa del Carmen
Vi hang ud i hængekøjerne på vores hostel, spillede skak og snakkede med Casa Carmens papegøje. Panama City i sig selv er ikke den store børnedestination, men vi fik et par gode dage både i byen, på tur langs kanalen og på miniudflugt ved kysten.
Højdepunkt: Smithsonian
Stjerner: 3
Hola Carmen  

San Blas - Yandup Lodge

Yandup var den perfekte start. En drøm om egen tropeø med hytte over havet parret med indiansk kultur og særpræg. Etno-øko-turisme, når det er bedst.
Højdepunkt: Snorkling med Sofia med rev, rokker og sprutter
Stjerner: 5
Hvorfor Panama 1

Boquete – Isla Verde 
En supergod sprogskole, en smuk beliggenhed i bjergene og en dejlig hytte. Men også regntid og en ikke specielt hyggelig by. Mange gode ting, men måske ville det have været bedre at bruge en fuld måned ved havet. 
Højdepunkt: Habla Ya sprogskole – dejlige mennesker og superkvalificeret undervisning
Stjerner: 4
Hvorfor Panama 2

Cerro Punta – Los Quetzales
Smukke bjerge, skyskov og masser af kolibrier. Og vores helt egen hytten langt oppe i skyskoven. Den perfekte måde at opleve bjergene og jungle på.
Højdepunkt: Turens bedste hike over bjergene og langs med floden.
Stjerner: 5
Quetzaler og kinkajuer  
Boca Brava – Hotel Boca Brava
 Endelig tilbage ved havet. Fantastisk terrasse med udsigt over bugten, aber i træerne og en perfekt heldagstur med hvaler, tropestrand og snorkling.
Højdepunkt: Kajaktur i morgenlyset med delfinselskab
Stjerner 5
Hvalsafari i tropeland   
Bocas del Toro – Cocomo by the Sea
 Alt det bedste ved Caribbean. Stemning og liv, farver, fantastiske strande med rev og vand overalt. Og pragtfuldt at være lidt tilbage i turistland med masser af caribisk liv og lækker mad. 
Højdepunkt: Kombo-sejltur med delfiner og tropeø.
Stjerner: 5
Bocas del Toro - Tilbage i Caraibien 

Bocas del Toro - La Loma Jungle Lodge 
Økologisk luksus i den tropiske skov. En fantastisk åben hytte med følelsen af at sove midt ude i junglen, et skønt værtspar med både smag og sjæl og lidt chokolade på toppen. Hvad vil man mere?
Højdepunkt: Vores værter: Henry, Margarat, lille Lucio og deres indianske naboer
Stjerner: 6
Kakaoformen - Panamas No. 1


Punta Uva: Pachamama

En hytte i livlig jungle lige ved en af verdens bedste strande. Omgivelserne var perfekte med tre slags aber i træerne, en dyremotorvej af en flod at udforske i baghaven og så en fænomenal strand med super snorkling. Men selve hytten levede ikke helt op til hypen og så var det jo ikke La Loma…
Højdepunkt: Kajaktur op ad floden med aber, tukaner og vinkekrabber
Stjerner: 4
Costa Rica Highlights


Cahuita: Playa Negra
15 meter fra stranden – uden at komme ned på den. Playa Negra var toppen af ferieafslapning, og vi gjorde dovendyrene selskab med 5 dages læsning og baderi i svømmepølen i den fantastiske tropiske have. Vi nåede dog et par gode afstikkere til Cahuitas caribiske stemning og en løbetur i nationalparken. 
Højdepunkt: Turens bedste snorkling med Kamille i badering i overfladen
Stjerner 5

Tortuguero: Miss Junie
Turen er lang i bus og båd til Tortuguero. Men det er det hele værd med caribisk stemning, kanoture på smalle kanaler med mure af jungleløv og liv og så selvfølgelig skildpadderne. Endeløse strande oversået med skildpaddespor, hvor de små nyudklækkede kommer frem, når sandet kølnes om eftermiddagen. Om natten kommer de enorme voksne op for at lægge deres æg.
Højdepunkt: De bittesmå ungers arketypiske spidsrodsløb mod vandet er simpelthen bare rørende
Stjerner 5
Skildpaddernes paradis

Arenal: Arenal Observatory lodge 

Observatory Lodge ligger på første parket med udsigt fra værelserne. Men når vulkanen er faldet i søvn og toppen dækket af skyer kan selv ikke nok så meget regnskov og spa forhindre kedsomheden i at snige sig ind. Især ikke i regntiden.
Højdepunkt: Svømmepølen med udsigt til vulkanen
Stjerner 2
Costa Rica revisited 

St. Elena – Valles Campanas

Der er noget særligt ved skyskoven og reservaterne i St. Elena og Monteverde er et slaraffenland for regnskovsturister med fantastiske skyskovslandskaber med zipline-ture, broer i trætoppene og masser af små zoos med frøer, slanger, flagermus og meget mere. Men igen tog regntiden sin del af oplevelsen.
Højdepunkt: Fra broerne i trætoppene får man et helt nyt perspektiv på skyskoven
Stjerner: 4

Samara – Tree House

Vi endte i Samara, fordi vejen til Manuel Antonio skyllede væk. Men da regnen holdt op, og skyerne trak væk, boede vi på en forvandlingskugle af en strand, der skiftede fra kæmpestor, bred legeplads ved lavvande til surferbølger ved højvande. I en by i afslappet stillehavsstemning med fænomenal massage, super ceviche hos gadehandleren og den bedste restaurant på turen.
Højdepunkt: Ridetur på stranden med unger og føl
Stjerner: 5 

Buenos Aires 1 – Lejlighed i Palermo Viejo

Gennemført optur at være tilbage i civilisationen. Det bedste af Buenos Aires i pragtfulde, levende Palermo med restauranter og tøjbutikker i topklasse og bagere med overflod af lækre børnekager. Lidt klaustrofobisk lejlighed (til ingen penge), men ellers perfekt.
Højdepunkt: Tapas og vin på superhyggelig cafe (Casa Mua) med legerum og børnepasning
Stjerner: 4
På skrump i Buenos Aires

Azul/Pampas - La Margarita

Den perfekte Pampasoplevelse. En smuk og stemningsfuld ranch med masser af dyr og turens bedste heste og rideture. Lange, rare dage og tid til at lære at lave den argentinske nationalspise, asadoen – masser af kød stegt langsomt over trækul.
Højdepunkt: Strakt galop hen over den uendelige pampas
Stjerner: 5
Plads på pampassen

Pinamar – Camping
Der var en grund til, at vi søgte strandene 5000 km. mod nord. Brede vesterhavsstrande med hård atlantisk kuling har sin egen charme, men ikke uden for sæsonen på en fuldstændig øde campingplads i en ikke alt for charmerende turistby. Turens første camping endte i en søvnløs nat og et opbrud kl. 3 om morgenen.
Højdepunkt: Løbetur i ørkenklitter
Stjerner: 1

Pehuen-Co
Hyggeligt sovende ferieby med grusveje og masser af pinjetræer. Store strande fyldt med glade argentinere på weekend.
Højdepunkt: Argentinernes folkeudflugt på stranden
Stjerner: 3


Viedma – San Andres

Agroturismo på argentinsk. På besøg hus Susanna og hendes mand på deres hyggelige landsted med dyr til ungerne og Susannas fantastiske mad til de voksne. Udflugt til kysten med bratte klipper, naturlige badekar og masser søløver
Højdepunkt: Lækre criolla-måltider med ungerne lagt i seng
Stjerner: 4

Puerto Madryn – La Posada de Madryn

Naturoplevelser bliver ikke meget bedre end her. Vandreture mellem tusindvis af pingviner og bådture helt tæt på rethval-mødre og deres unger. Og med base i en overraskende hyggelig by med masser af liv på strand og havnefront.
Højdepunkt: Nærkontakt med en million pingviner på Punta Tombos
Stjerner 5
Familien

Esquel – Cabanas
Mellemstop ved foden af Andesbjergene, men hygge i vores første rigtige cabana og med bjergene lokkende nær os.
Højdepunkt: Et af turens bedste måltider på byens lokale asado-restaurant.
Stjerner: 3

Los Alerces – Bahia Rosales

2 dage i non stop silende regn kunne ikke skjule, at Los Alerces er uforlignelig smuk, selvom vi ikke fik set de kæmpetræer, som parken har sit navn efter. Bakker dækket af løvskove med masser af vand i bække, vandfald og søer.
Højdepunkt: Julehygge indenfor
Stjerner: 3 (men potentiale for mere)

El Bolson – Cabanas del Campo

En blanding af hippie og skistemning i en pragtfuld setting midt i en frodig dal omkranset af skarpe, snedækkede tinder. Man finder ikke et delikatessemarked med en bedre udsigt og vandreturene omkring byen er fantastiske.
Højdepunkt: Eftermiddagsritual i byens bedste cafe med klassisk skistemning
Stjerner: 4

Seven Lakes – Lago Traful

Turens bedste (og eneste) naturcamping midtvejs på Argentinas smukkeste køretur igennem et landskab, der ville få alperne til at skamme sig. En plads helt nede på stranden perfekt til bål om aftenen og iskoldt morgenbad. Eneste minus var argentinernes temmelig mangelfulde naturhygiejne.
Højdepunkt: Aftensmad på stranden
Stjerner: 5

 San Martin de los Andes – Las Marias

Den bedste af bjergbyerne i den frodige del af Andesbjergene. Lige præcis den rette blanding af outdoor og upscale og med turens måske smukkeste tur nordpå til vulkanen Lanin og den fænomenalt smukke park, der omgiver den. Og ikke at forglemme Argentinas bedste brød hos byens bager.
Højdepunkt: Fantastisk smukke Lanin Nationalpark
Stjerner: 5
Glædelig jul fra de argentinske alper 

Ranquilco

Turens højdepunkt og den bedste jul nogensinde. En oase i et brutalt landskab midt i Andesbjergene, og et fuldstændig unikt sted, hvor alene rideturen dertil er det hele værd. Ranquilco er en rejse til en tid og et sted, som sikkert aldrig fandtes, men som er værd at drømme om.
Højdepunkt: Madlavning over åben ild
Stjerner: 6
I Gauchoens skygge 


Lujan de Cuyo – Lujan de Cuyo B&B


Stedet som faktisk havde fortjent lidt bedre, men det er svært at komme efter Ranquilco. Sjældent har vi mødt så stor gæstfrihed som hos Nacho og hans familie hvor alle gæster kommer med til familiens aftensbord. Tre perfekte og meget forskellige vinture og en dag ved varme kilder gjorde os godt.
Højdepunkt: Køretur gennem bjergene til Aconcagua og Chile  
Stjerner: 4

Central Sierras - Cerro Blanco

En ny og meget mildere bjergkæde med klippepuder og brusende vandløb. Hyggelige hytter midt ude i bjergene og udflugter med masser af brombær og kvarts til ungerne.
Højdepunkt: Aftenlæsning på varme klipper med udsigt over bjergene
Stjerner: 3

Candonga – Posada Las Perdices


Masser af god mad, afslapning og tid til at nyde vores rare lille hus med panoramavinduer. Men bjergene var ikke så smukke som andre steder og Susanna og Fernandos perfekte værtskab blev skæmmet af alt for høje priser (f.eks. 600 kr. for en ganske vist stor bunke vasketøj).
Højdepunkt: Svømmepølen 
Stjerner: 2 

Buenos Aires 2 – Lejlighed i Palermo Hollywood


Tilbage i Buenos Aires men med bedre forhold end sidste gang. Moderne lejlighed i højhus med fitnesscenter og grillsted på toppen og lækker svømmepøl i gården. Meget stor fordel i en hektisk storby. Shopping, mad og hygge som vanligt i den perfekte storby.
Højdepunkt: En dag i den fantastiske dyrepark Temaiken
Stjerner: 5

Foz de Iguazu – Los Troncos
 

Folket har opdaget Iguazu-faldene, og det er svært ikke at blive lidt misundelig på de første opdagelsesrejsende som fik lov at nyde dem alene. Masseturisme eller ej, man må bare overgive sig til de fuldstændig vanvittigt smukke og kæmpestore fald, som strækker sig over flere kilometer. Iguazu er spektakulært ud over alle grænser.
Højdepunkt: Den halve time ved vandfaldene før horderne væltede ind.
Stjerner 4
Den sidste Caiprinha 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar