lørdag den 9. januar 2016

Alle elsker Bay of Islands

Udsigten fra Russell Top 10 Holiday Park, luxury campervan site #13, er ikke til at klage over. En turkisblå bugt med masser af sejlere og en enkelt parasailer på himlen over dem. Bag bugten grønne bakker med spredt bebyggelse. Og lige nedenfor os byen Russell, der med sine mange træhuse i kolonistil vidner om, at det var her briternes eventyr i Aotearoa begyndte. Aotearoa betyder "den lange hvide skys land". Og det var sådan høvdingens kone ifølge sagnet benævne området, da polyneserne i 1200-tallet kom sejlende hertil i lange, ornamenterede kanoer. 

Polyneserne, der senere blev til Maorierne, bosatte sig over det meste af New Zealand men var særligt glade for det milde og frodige klima omkring Russell. 

De gav derfor kolonialisterne et seriøst modspil før de i 1840 underskrev the Treaty of Waitangi, som gav Maorierne fuld ret til deres land, til gengæld for at de anerkendte den britiske krones suverænitet. Traktaten anses i dag som New Zealands grundlæggende dokument og der bliver refereret aktivt til den i både politik og turisme. 

Maorierne er et af de oprindelige folkefærd i verden, der har klaret sig bedst siden europæernes erobringstogter begyndte. De havde en stærk, krigerisk kultur - og holdt sig ikke tilbage for at spise deres fjender. Faktisk kunne fjendens kød give dem en spirituel magt og prestige, hvilket briterne fik at føle, da en Maori stamme i 1809 dræbte og fortærede 70 europæerne om bord på skibet Boyd som hævn for, at kaptajnen havde pisket en ung Maori høvding. Maorierne fik således sat sig i respekt og fik forhandlet sig til - relativt set - gode forhold i Waitangi traktaten 31 år senere. 

Maorierne er synlige i hverdagens New Zealand, deres sprog bruges officielt på al skiltning og de har fire faste pladser i parlamentet. 

Maori kultur spiller en central rolle i New Zealands turisme og omkring Rotorua kan man besøge op til flere landsbyer og opleve Maoriernes kultur og natur, som den ser ud i dag. 

Vi besøgte området Te Puia, hvor den vulkanske jord skaber boblende mudderhuller, svovlholdige søer og en sprudlende gejser. Alt sammen blev brugt af maorierne i den almindelige husholdning. Fang fisk i den kolde del af åen og kog den i den varme. Tilbered grønsagerne i boblende mudder. Og nedsænk dit kriger-legeme i den helbredende sø. Altsammen meningsfuldt og fascinerende, når man oplever konteksten. 

Vi så også Maoriernes optrædender, som i den grad illustrerer hvor influeret den oprindelige kultur er blevet af europæerne. 12-tone-skalaen, guitaren og treklangen har indfundet sig så det sine steder klinger af amerikansk gospel-kor. Men krigsdansen var helt fænomenal og viste den styrke og rædsel  maorierne har ønsket at demonstrere. Vilde tramp, klask på brystkassen, tungen langt ud af halsen og vidt opspærede øjne. Sikke en forestilling! 

Men alt det er langt væk, når man sidder her i parcel-strædet på sin campingplads og kigger ud over Bay of Islands sammen med alle de andre luxus-campister. 

Det er vores tredjesidste dag på rejsen og Sofias 11 års fødselsdag. Vi har fejret det med hjemmebagt hindbærtærte og pizza i strandkanten. Russell tager kegler som hyggelig, pittoresk feriedestination. Børnevenlig badestrand, masser af sejlere, dejligt vand og stilfulde cafeer i strandpromenadens skygge. Intet i New Zealand er for flashy. Her er simpelthen ikke nok rigdom. Selv de mest mondæne destinationer forbliver tilgængelige og behagelige. Og det nyder vi godt af her i New Zealands Skagen. 

I morgen på vandet i en katamaran for at spotte delfiner. Og så mod Auckland for at gøre klar til afrejsen onsdag. 







Ingen kommentarer:

Send en kommentar